Okoń po prowansalsku
Sposób przyrządzania:
Filety obmyj, natrzyj solą i pieprzem, a następnie włóż do miski i skrop sokiem z 1 cytryny. Pomidory umyj i pokrój w grube plastry. Cytrynę i limonki także pokrój w plastry.
Nagrzej piekarnik do 200°. Na kawałkach folii układaj filety ryby, a na nich plastry pomidorów i cytryn oraz gałązki kopru i rozmarynu. Posyp wszystko kolorowym pieprzem i skrop obficie olejem. Tak przygotowane ryby zapakuj szczelnie w folię i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 20 min, a pod koniec odchyl z wierzchu folię. Gotową rybę polecamy podawać z bagietką i białym winem.
Składniki:
- 800 g filetów z okonia
- 2 pomidory
- 1 limonka
- 2 cytryny
- sałata (do dekoracji)
- pęczek koperku
- kilka gałązek rozmarynu
-
2 łyżki oleju
przyprawy: sól i pieprzkolorowe ziarna pieprzu
przepis na okonia
stopień trudności:
czas przygotowania: 00:40
ilość porcji: 4