Wędkarskie pasje

Okoń po prowansalsku

Sposób przyrządzania:

Filety obmyj, natrzyj solą i pieprzem, a następnie włóż do miski i skrop sokiem z 1 cytryny. Pomidory umyj i pokrój w grube plastry. Cytrynę i limonki także pokrój w plastry. 

Nagrzej piekarnik do 200°. Na kawałkach folii układaj filety ryby, a na nich plastry pomidorów i cytryn oraz gałązki kopru i rozmarynu. Posyp wszystko kolorowym pieprzem i skrop obficie olejem. Tak przygotowane ryby zapakuj szczelnie w folię i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 20 min, a pod koniec odchyl z wierzchu folię. Gotową rybę polecamy podawać z bagietką i białym winem.

Składniki:

 
  • 800 g filetów z okonia
  • 2 pomidory
  • 1 limonka
  • 2 cytryny
  • sałata (do dekoracji)
  • pęczek koperku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
    przyprawy: sól i pieprz
    kolorowe ziarna pieprzu

 

 
kategoria:

przepis na okonia

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:40
ilość porcji: 4