Wędkarskie pasje

 

 

 
ŁOSOŚ Z GRILLA - składniki:
  • Na 1 porcję:
  • - 60 g fileta z łososia
  • Sałatka:
  • - 2 g roszponki
  • - 2 g sałaty radicchio
  • - 2 g endywii kędzierzawej (frisee)
  • - 2 g sałaty dębowej
  • - 2 g sałaty lodowej
  • - 5 g rzodkiewki
  • - 5 g świeżego ogórka
  • - 5 g melona cantalupa
  • - 5 g szynki szwarcwaldzkiej
  • - 30 g oliwy cytrynowo-limonowej
  • - 20 g malin
  • Marynata - składniki na 1 kg ryby:
  • - 60 g marynaty Premium do ryb
  • - 20 g tartej skórki z cytryny
  • - 0.5 g świeżego koperku
  • - 0.01 g kolendry mielonej
ŁOSOŚ Z GRILLA - sposób przygotowania:Gotową marynatę premium do ryb wymieszać dokładnie z tartą skórką cytrynową i drobno posiekanym koperkiem, przyprawić mieloną kolendrą. 
Łososia zamarynować. Odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a następni grillować. Grillowanego łososia podawać z orzeźwiającą sałatką przygotowaną z pięciu rodzajów sałat, rzodkiewki pokrojonej na talarki, pokrojonego na paseczki świeżego ogórka oraz pokrojonego w kostkę melona cantalupa i szynki szwarcwaldzkiej. Wszystkie pokrojone składniki wymieszać z oliwą o smaku cytrynowo - limonowym. Zakąskę udekorować świeżymi malinami. Przepis pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata".

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: do 60 minut

POZIOM TRUDNOŚCI: średnie