ŁOSOŚ Z GRILLA - składniki:
ŁOSOŚ Z GRILLA - sposób przygotowania:Gotową marynatę premium do ryb wymieszać dokładnie z tartą skórką cytrynową i drobno posiekanym koperkiem, przyprawić mieloną kolendrą.
Łososia zamarynować. Odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a następni grillować. Grillowanego łososia podawać z orzeźwiającą sałatką przygotowaną z pięciu rodzajów sałat, rzodkiewki pokrojonej na talarki, pokrojonego na paseczki świeżego ogórka oraz pokrojonego w kostkę melona cantalupa i szynki szwarcwaldzkiej. Wszystkie pokrojone składniki wymieszać z oliwą o smaku cytrynowo - limonowym. Zakąskę udekorować świeżymi malinami. Przepis pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata".
- Na 1 porcję:
- - 60 g fileta z łososia
- Sałatka:
- - 2 g roszponki
- - 2 g sałaty radicchio
- - 2 g endywii kędzierzawej (frisee)
- - 2 g sałaty dębowej
- - 2 g sałaty lodowej
- - 5 g rzodkiewki
- - 5 g świeżego ogórka
- - 5 g melona cantalupa
- - 5 g szynki szwarcwaldzkiej
- - 30 g oliwy cytrynowo-limonowej
- - 20 g malin
- Marynata - składniki na 1 kg ryby:
- - 60 g marynaty Premium do ryb
- - 20 g tartej skórki z cytryny
- - 0.5 g świeżego koperku
- - 0.01 g kolendry mielonej
Łososia zamarynować. Odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a następni grillować. Grillowanego łososia podawać z orzeźwiającą sałatką przygotowaną z pięciu rodzajów sałat, rzodkiewki pokrojonej na talarki, pokrojonego na paseczki świeżego ogórka oraz pokrojonego w kostkę melona cantalupa i szynki szwarcwaldzkiej. Wszystkie pokrojone składniki wymieszać z oliwą o smaku cytrynowo - limonowym. Zakąskę udekorować świeżymi malinami. Przepis pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata".