Wędkarskie pasje

 

 

RYBA BARRAMUNDI Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ, KOLENDRĄ, SOSEM SOJOWYM I CHILI - składniki:
  • 4 jędrne filety z barramundi
  • 3 łyżki oleju roślinnego1 łyżka sosu sojowego
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 drobno pokrojonej cebuli
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • sok i skórka otarta z 1 limonki
  • 1 trawa cytrynowa rozpłaszczona nożem i pokrojona w plasterki
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili (bez pestek)
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka drobno posiekanego korzenia imbiru
RYBA BARRAMUNDI Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ, KOLENDRĄ, SOSEM SOJOWYM I CHILI - sposób przygotowania:W misce wymieszaj sos sojowy z czosnkiem, cebulą, sosem rybnym, sokiem i skórką z limonki, trawą cytrynową, papryczką chili, imbirem i większością kolendry (pozostałą część zachowaj do dekoracji). Przygotuj cztery 30-cm kawałki folii aluminiowej, lekko natłuść olejem ich matową stronę. Każdy filet dokładnie obtocz w marynacie i przełóż na środek folii. Pozostałą marynatę rozdziel na wierzch wszystkich kawałków ryby. Następnie szczelnie zawiń filety w folię i wstaw do piekarnika (lub grilla z pokrywką) rozgrzanego do 150 st. C na 6-10 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetów). Upieczoną rybę przełóż na talerze, polej sosem z pieczenia i podawaj np. z ryżem oraz sałatą bok choy.

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: do 30 minut

POZIOM TRUDNOŚCI: średnie

LICZBA OSÓB: dla 4 osób