Dorada duszona z warzywami
Sposób przyrządzania:
Wypatroszoną doradę umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie skrop sokiem z 1 cytryny, obsyp solą i pieprzem z wierzchu i wewnątrz. Wierzch ryby obsyp szczyptą cynamonu, imbiru i kminku. Doradę oprósz lekko mąką i smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony. Warzywa umyj. Cukinię pokrój w półplasterki. Z pomidorów zdejmij skórkę i przekrój każdy z nich na 4 części. Wymieszaj cukinię i pomidora z oliwkami. Na dno garnka do gotowania na parze połóż rybę. Przykryj ją warzywami, a następnie dodaj imbir, cynamon, kminek i paprykę chilli. Posól i popieprz do smaku. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 35 - 40 min. Podawaj z warzywami i kaszką kuskus. Warzywa możesz posypać posiekaną pietruszką.
Składniki:
- 1 wypatroszona dorada
- 1 cukinia
- 3 pomidory
- 150 g oliwek czarnych
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka świeżo tartego imbiru
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki suszonego chilli
- przyprawy: sól, pieprz
Ryba z warzywami
stopień trudności:
czas przygotowania: 01:00
ilość porcji: 1