Wędkarskie pasje

Dorada duszona z warzywami

Sposób przyrządzania:

Wypatroszoną doradę umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie skrop sokiem z 1 cytryny, obsyp solą i pieprzem z wierzchu i wewnątrz. Wierzch ryby obsyp szczyptą cynamonu, imbiru i kminku. Doradę oprósz lekko mąką i smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony. Warzywa umyj. Cukinię pokrój w półplasterki. Z pomidorów zdejmij skórkę i przekrój każdy z nich na 4 części. Wymieszaj cukinię i pomidora z oliwkami. Na dno garnka do gotowania na parze połóż rybę. Przykryj ją warzywami, a następnie dodaj imbir, cynamon, kminek i paprykę chilli. Posól i popieprz do smaku. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 35 - 40 min. Podawaj z warzywami i kaszką kuskus. Warzywa możesz posypać posiekaną pietruszką.

Składniki:

  • 1 wypatroszona dorada
  • 1 cukinia
  • 3 pomidory
  • 150 g oliwek czarnych
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka świeżo tartego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonego chilli
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Ryba z warzywami

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:00
ilość porcji: 1